Protetica dentara pe implanturi

Protetica dentara este acea specializare a stomatologiei care reconstruieste dentitia pierduta cu ajutorul lucrarilor. Acestea sunt piese rigide realizate in laboratorul de tehnica dentara din diverse materiale, cu scopul de a reda ceea ce s-a pierdut.

Restaurarea danturii este rezultatul unei colaborari multidisciplinare: igienist, parodontolog, protetician, endodont, chirurg, ortodont, tehnician dentar.

Pornind de la cerintele si nevoile tale atat la nivel estetic, cat si la nivel functional (masticatie si fonatie) dentistul propune de obicei doua variante de tratament personalizat din care alegi care ti se potriveste cel mai bine.

Tehnologiile de ultima generatie  permit vizualizarea  rezultatului final înainte de interventia propriu-zisa.

De ce se pierd dintii?

Din pacate, dintii sunt supusi uzurii si odata cu trecerea timpului, mai ales intr-un mediu bucal cu lipsa de igienei riguroase, bacterii, zaharuri pot fi pierduti prematur.

Pierderea unui singur dinte atrage după sine modificari la nivelul celor ramasi, oaselor maxilare, a musculaturii și a articulației temporo-mandibulare.

Pe tot parcursul vieții dintii suferă deplasari pentru a-si gasi stabilitatea prin contact cu vecinii, dar și cu dintii de pe arcada opusa.

In situația in care un dinte lipseste, ceilalti incearcă sa compenseze bresa creata prin inclinarea spre edentație și eruptia antagonistul spre spațiul liber.

Aceste modificări de poziție a dintilor restanti vor conduce la:

  •  probleme ocluzale si articulare, tulburari masticatorii datorate contactelor anormale;
  • tulburari posturale urmate de dureri la nivelul capului, cefei, membrelor;
  • probleme parodontale, inflamatie gingivala                            
  • cresterea sensibilitatii si susceptibilitatii la carie a dintilor restanti.

Lipsa oricarui dinte trebuie protezata, cat mai rapid, ori in momentul extractiei ori la 6 saptamani. Se va folosi fie o punte de 3 dinti, fie un implant si rezultatul final va fi o lucrare fixa, cimentata sau insurubata.

Lucrarea fixa

Lucrarea fixa este alcatuita din minim 3 elemente, din care 2 dinti stalpi si un corp de punte. Este recomandata atunci cand ai o bresa edentata de mici dimensiuni ce este marginita anterior si posterior de dinti cu buna implantare osoasa. Lucrarea fixa poate fi ancorata pe dinti naturali sau pe implanturi.

Niciun pacient nu-si doreste implanturi. Toata lumea isi doreste dinti. In cazul unui dinte lipsa nu mai este necesara slefuirea dintilor vecini integri si folosirea unei punti dentare de 3 elemente pentru protezare. Se va insera un implant ce va avea rol de radacina dentara si va putea sustine singur o coroana dentara.

Desi ambele variante, atat implantul cat si puntea sunt solutii excelente pentru refacerea unui dinte lipsa, in ambele variante va fi nevoie de mai multe sedinte pentru a finaliza tratamentul.

Puntea reface dintele pierdut folosindu-se de dintii vecini spatiului edentat.

Va fi finalizata in cateva saptamani. Dintii vecini vor fi slefuiti, ceea ce le poate compromite vitalitatea. Deoarece o punte nu reface si structura radacinii, pierderea de os in spatiul edentat va continua.          

In cazul unei punti, este esentiala curatarea spatiului edentat cu periute interdentare si dus bucal, pentru a preveni depunerea tartrului.

Implant dentar

Cealalta optiune este un implant dentar care se comporta ca o radacina artificiala, ancorand dintele pierdut. Acest lucru ajuta si la protejarea si conservarea tesutului restant Poti avea grija de un implant ca de un dinte natural.

De asemenea, nu este nevoie de inlaturarea unei zone sanatoase din dintii vecini care sa sustina restaurarea

Procedura de recontructie osoasa poate dura mult. In aceste cazuri se poate pune un dinte temporar in spatiul gol pana se vindeca. Foarte multi factori trebuie luati in calcul.

Dentistul tau te poate ajuta sa iei decizia corecta bazata pe nevoile tale specifice. Pentru protezarea edentatiilor extinse sau chiar totale se pot insera mai multe implanturi dentare pentru a sustine o lucrare fixa cimentata sau insurubata, cu bonturi standard sau individualizate, metalice sau cu zirconiu, in functie de tipul lucrarii si al implantului dentar.

Lucrarea protetica ancorata pe implanturi poate fi privita ca o varianta imbunatatita a protezei totale acrilice.

Proteza acrilica totala sau partiala poate deveni acum una fixa cu ajutorul implanturilor sau a sistemelor speciale de ancorare (locatori) cimentate pe dintii restantisau pe implanturi.

Exista doua tipuri de lucrari pe implanturi:

  • Lucrarea protetica fixa insurubata sau cimentata pe implanturi
  • Lucrarea protetica mobilizabila ancorata pe implanturi (se scoate dupa masa, se igienizeaza si se pune la loc)

Pentru pacientii care au nevoie de inlocuirea tuturor dintilor, lucrarile insurubate pe implanturi reprezinta o excelenta varianta de tratament.           

Iti restaureaza aspectul inlocuind dintii lipsa imbunatatind functia vorbirii si a masticatiei, cu stabilitatea unei lucrari fixe multumita folosirii implanturilor.

Va fi nevoie ce mai multe sedinte pentru plasarea implanturilor si pentru designul protezelor.

Protezele fixe insurubate pe implanturi sunt proteze plasate in gura ce contin dintii refacuti, montati sau nu intr-o baza de rasina ancorata pe o  structura de metal ce are rolul de a se adapta perfect pe gingiile restante.

Protezele au ca mijloc de ancorare fix bonturile protetice ancorate in implanturi, ce sunt radacini artificiale plasate in osul restant.

Utilizarea implanturilor nu numai ca furnizeaza o fundatie solida pentru dintii de proteza, permitand o optima vorbire si masticatie, dar de asemenea contribuie la conservarea osului inconjurator de la resorbtie.

Primul pas este amprentarea zonei cu dinti lipsa, amprenta pe care doctorul tau o va utiliza pentru a crea  proteze provizorii pentru tine, ambele arcade.

Cand protezele provizorii sunt finalizate, cazul este documentat foto si video, pentru a planifica plasarea implanturilor. Este recomandat un computer tomograf.     

Apoi zona este preparata chirurgical (aditie de os, membrana) si implanturile sunt inserate cu ghid chirurgical sau fara.

Daca implanturile sunt suficient de stabile pentru a suporta fortele din timpul masticatiei, vor fi adaugate bonturile protetice (un fel de prelungitoare), iar protezele provizorii vor fi aplicate pe campul protetic sprijinindu-se pe  bonturi.

La umatoarele vizite medicul va monitoriza procesul de vindecare, pentru a putea trece imediat la urmatoarea faza de tratament.

Odata ce implanturile sunt vindecate, doctorul va lua noi amprente, ce se vor folosi pentru realizarea lucrarilor finale.

In urmatoarele vizite, medicul va verifica lucrarea noua din punct de vedere al  muscaturii si fit-ului. Este uneori nevoie de mai multe sedinte pentru un rezultat perfect.

Dupa ce ultimele ajustari au fost facute, lucrarea pe implanturi este plasata in gura. Vor fi cateva sedinte de control al muscaturii si retus apoi se va veni la mentenanta, din 3 in 3 luni in primul an.

Proteza dentara fixa are nevoie de o igienizare deosebit de atenta, utilizarea atei dentare, a dusului bucal sau a periutei interdentare fiind obligatorie. Pentru detalii dentistul sau igienistul iti stau la dispozitie.

Astfel vei avea o restaurare special creata pentru a inlocui dintii lipsa intr-un mod ce  iti imbunatateste aspectul, dar este si fixata rigid si nu se deplaseaza cand mananci sau vorbesti.

Avantajele lucrarii dentare fixe pe implanturi

  • Stabilitate – in timpul masticatiei nu se misca. Stabilitatea imbunatatita va permite mestecarea mai eficienta a alimentelor.
  • Mentinere pe campul protetic – nu cade din gura in timpul vorbirii sau la mestecat, tusit, stranutat.
  • Estetica foarte buna – imita perfect dintii naturali.  
  • Masticatia este mult mai eficienta, pacientul poate simti acum gustul alimentelor, deoarece cerul gurii este descoperit.
  • Fonatia este restabilita in totalitate.

Galerie foto

* Informatii oferite de dr. Mihaela Chivu, medic primar Stomatologie, Coordonatroul Clinicii de Stomatologie SANADOR.

SANADOR